Hamilton Russell

Hamilton Russell: pionier in Hemel-en-Aarde

Hamilton Russell is het eerste wijnhuis dat in de Hemel-en-Aarde vallei begon met wijnmaken. Inmiddels heeft Hamilton Russell meer dan 40 vintages gemaakt, prijswinnende wijnen geproduceerd en hebben vele wijnmakers (meer dan 20!) zijn voorbeeld gevolgd door zich ook in de Hemel-en-Aarde vallei te vestigen. 

Hamilton Russell kwam er achter dat de Hemel-en-Aarde vallei bij uitstek geschikt is voor de bourgondische druivensoorten pinot noir en chardonnay. De wijnen zijn de benchmark voor de regio. In dit artikel lees je onze ervaringen tijdens ons bezoek aan Hamilton Russell! 

hamilton russell hemel-en-aarde vallei winery visit tasting tour Zuid-Afrika

De geschiedenis van Hamilton Russell

In 1975 was wijnliefhebber Tim Hamilton Russell op zoek naar een plek om zelf wijn te maken. Zijn oog viel op een boerderij in de Hemel-en-Aarde vallei. Destijds waren in de regio alleen nog appelbomen en schapen, maar hij zag de potentie van het land om cool-climate wijn te maken. Hamilton Russell was de eerste die druiven plantte in de Hemel-en-Aarde vallei en was daarmee een pionier. Hij werd echter zowel door zijn omgeving als door wijnmakend Zuid-Afrika voor gek verklaard. Druiven verbouwen in die koude, tochtige vallei zou nooit lukken. 

In het begin werd geëxperimenteerd met 8 verschillende druivenrassen, waarvan 11 verschillende wijnen zijn gemaakt. Het was een lange en kostbare periode van trial-and-error, om er in 1992 achter te komen dat de grond het meest geschikt is voor pinot noir en chardonnay.

Diverse succesvolle wijnmakers begonnen hun carrière bij Hamilton Russell. Onder andere Peter Finlayson (Bouchard Finlayson), Kevin Grant (nu: Ataraxia) en Hannes Storm (nu: Storm Wines) zijn hier wijnmaker geweest en daarna voor zichzelf begonnen, in de Hemel-en-Aarde vallei. In 1994 neemt Anthony Hamilton Russell de wijngaard van zijn vader over. 

hamilton russell hemel-en-aarde vallei winery visit tasting tour vineyard view Zuid-Afrika

In de wijngaard

De wijngaard ligt op slechts anderhalve kilometer van de oceaan. Hoewel het een zonnige lentedag is als we de wijngaard bezoeken, moeten we onze trui en jas aan om het een beetje behaaglijk te hebben. Binnen in de tasting room wordt zelfs overwogen om de haard aan te steken. Over cool-climate gesproken! 

Vanwege het koude klimaat is de opbrengst hier van nature erg laag. Door herbeplanting is de opbrengst momenteel nog lager dan normaal. De stokken worden hier gemiddeld na 20 tot 25 jaar herplant. Het herplanten is een proces van 7 jaar, waarbij de grond eerst een jaar met rust wordt gelaten om te herstellen. Daarna worden eenjarige gewassen als mosterdplant gezaaid, om het stikstofgehalte in de grond op te krikken. De druivenstokken onttrekken namelijk veel stikstof aan de grond. 

Wat een verschil met Nederland, waar we naar oplossingen zoeken voor het stikstofoverschot in de natuur. Een jaar later worden pas nieuwe druivenstokken geplant, en dan duurt het nog vier jaar voordat er weer wijn van de druiven gemaakt kan worden.

De nabijheid van de zee brengt ook schimmeldruk met zich mee. De vochtige en vaak ziltige zeelucht zorgt ervoor dat de wijnstokken sneller kunnen gaan schimmelen of zelfs rotten. Ook wil je liever geen zout op je druiven hebben. Om de vochtige zeelucht tegen te gaan heeft Hamilton Russell een flinke olijfboomgaard geplant tussen de oceaan en de wijngaard in. De olijfbomen nemen de vochtige en ziltige lucht op, waardoor de wind die de wijngaard in waait minder zout en minder vochtig is. 

Tip: een ander voordeel is dat ze inmiddels kunnen oogsten van de olijfbomen, en daar wordt hele lekkere extra vierge olijfolie van gemaakt. Dit is te koop bij de tasting room! 

hamilton russell hemel-en-aarde vallei winery visit view road Zuid-Afrika

Van de 170 hectare grond is 52 hectare beplant met druiven: enkel pinot noir en chardonnay. Hoewel de farm diverse bodemsoorten kent, is ervoor gekozen om de wijngaarden te planten op locaties waar de bodem bekendstaat als Bokkeveld Shale (schalie) met een hoog kleigehalte. Op de resterende grond krijgt de natuur de ruimte. Hamilton Russell is aangesloten bij de WWF Conservation Champions, ter behoud van de originele beplanting (fynbos) en de vrije doorgang voor wilde dieren. 

Van de opbrengst van deze wijngaard maken ze ieder jaar slechts twee wijnen: een pinot noir en een chardonnay. No-nonsense dus. Beide wijnen staan erg hoog aangeschreven, zijn ieder jaar prijswinnend en worden in 68 verschillende landen verkocht. Erg bijzonder om zulke mooie wijnen te kunnen proeven.

hamilton russell hemel-en-aarde vallei winery visit tasting tour garden view Zuid-Afrika
hamilton russell vineyard entrance Zuid-Afrika

De tasting room

Om bij de tasting room te komen rijden we via de ‘Rotary Way’, een route die begint in Hermanus en gaat over een berg, die uiteindelijk uitkomt bij het hek van Hamilton Russell. Vanaf daar is het een lang, onverhard pad naar de tasting room. Informeer van te voren over de staat van de weg, de ingang aan de R320 is soms een betere optie. 

De Rotary Way geeft een waanzinnig uitzicht over Hermanus en de Walker Bay. Omdat het nogal afgelegen is wordt aangeraden om alleen vanuit de auto van het uitzicht te genieten. Als we het hek van Hamilton Russell door zijn rijden we eerst door een grote strook fynbos, de begroeiing die het hele jaar door groen is en waar de Westkaap zo bekend om staat. Dan rijden we door een olijfboomgaard, voor we bij de wijngaard en de tasting room aankomen. De tasting room kijkt uit over een stuwmeer, dat ook voor de irrigatie van de wijngaard wordt gebruikt. 

We worden verwelkomd door Chantel, die geboren is op de wijngaard en nu al 12 jaar voor Hamilton Russell werkt. Tijdens de tasting weet Chantel ons heel veel te vertellen over het klimaat, de bodem en de wijngaard. Ook vertelt ze over de initiatieven voor de lokale gemeenschap.

hamilton russell hemel-en-aarde vallei winery visit tasting room Zuid-Afrika

Proefnotities

De Hamilton Russell Chardonnay 2022 is een topwijn. De wijn is heel erg verfrissend en levendig, heeft een hoge aciditeit maar is toch elegant. Qua stijl doet hij het meest aan een serieuze Chablis denken. Aroma’s van citroen en granny smith worden afgewisseld met biscuit en toast. De malolactische fermentatie wordt bewust gestopt, zodat de wijn niet boterig of romig wordt. Ook het houtgebruik is heel subtiel. De frisse afdronk duurt minutenlang. 

De Hamilton Russell Pinot Noir 2022 is juist een heel gestructureerde en aardse wijn. De wijn is nog heel erg jong. Door het relatief koude klimaat zijn er stevige tannines, is de wijn kruidig en is het fruit ingetogen. Ondanks dat de fruitaroma’s relatief rijp zijn, doet de wijn meer denken aan een koude Bourgogne appellation dan aan Zuid-Afrika. Dit is een wijn om nog even weg te leggen.

Bij Hamilton Russel kun je ook de wijnen van Ashbourne Wines proeven. Ashbourne is een wijngaard die ook in handen is van Hamilton Russell, maar waar meer geëxperimenteerd wordt. Zo is er een witte blend met sauvignon blanc, semillon en chardonnay, en een rode pinotage. Erg interessant! 

hamilton russell hemel-en-aarde vallei winery visit tasting tour garden Zuid-Afrika

In 1996 is Hamilton Russell een “pre-school” voor kinderen van 2 tot 5 jaar begonnen. Initieel was het idee om een crèche voor de jonge kinderen van het personeel te organiseren. Inmiddels heeft de school een volwaardige licentie en gaan er elke dag 47 kinderen naartoe, die anders geen onderwijs hadden gekregen. De school wordt gefinancierd door giften van zakelijke klanten van Hamilton Russell. Naast onderwijs krijgen de kinderen een vullende pap als ontbijt en een gezonde lunch met overwegend groente. Een nobel project! 

Onze favoriete wijnen

– Hamilton Russell Chardonnay 2022

Download hier de volledige proefnotities van het wijnhuis.

– Hamilton Russell Pinot Noir 2022
Download hier de volledige proefnotities van het wijnhuis.

Bekijk de verkooppunten in Nederland via Wine-Searcher

hamilton russell hemel-en-aarde vallei winery visit tasting gate Zuid-Afrika

Tasting: klik hier voor meer informatie.
Reistijd: vanuit Hermanus 15 minuten, vanuit Kaapstad 1,5 uur.

Bekijk meer in Hemel-en-Aarde

La Vierge winery Hemel-en-Aarde South Africa vineyard estate
La Vierge: knalroze wijnkelder in Hemel-en-Aarde
creation winery hemel-en-aarde vallei tasting restaurant
Creation: next-level wine & foodpairing
Seven Springs winery visit Hemel-en-Aarde Valley Road entrance
Seven Springs: een hidden gem voor chardonnay & pinot noir
  • Tasting room op een prachtig landgoed
  • Wereldklasse chardonnay en pinot noir 
Over Vinovel

Wij hebben meer dan 50 wijnhuizen in Zuid-Afrika bezocht. Niet de grote, commerciële bedrijven, maar juist de kleinschalige wijngaarden en familiebedrijven. Met gepassioneerde wijnmakers. Die maken de beste wijnen! Op Vinovel vind je alles over de leukste wijnhuizen van Zuid-Afrika! Lees meer over ons verhaal en onze aanpak.

Meer in Hemel-en-Aarde
creation winery hemel-en-aarde vallei tasting restaurant
Creation: next-level wine & foodpairing
La Vierge winery Hemel-en-Aarde South Africa vineyard estate
La Vierge: knalroze wijnkelder in Hemel-en-Aarde
Ataraxia-winery-Hemel-en-Aarde-vallei-vineyard-view-tasting-witte-kapel
Ataraxia: wijnproeverij in de prachtige witte kapel
newton johnson vineyard view mountains hemel-en-aarde vallei Zuid-Afrika
Newton Johnson: wereldklasse chardonnay uit Hemel-en-Aarde